Köpölyözés

Az ember testének “tudatosulásával” egy időben igyekezett már szervezetét a rossz, kellemetlen elváltozásoktól megszabadítani: keléseket, gyulladásokat, egyéb duzzanatokat egyszerűen felnyitott, hogy biztosítsa az “elfolyást” a külvilág felé.
A köpölyözés, az ókori Mezopotámiából származó emblémák szerint, már i. e. 3000 évvel is használatos volt.
A 19. századig a módszer világszerte elterjedt és hatásos eljárás volt; később azonban a klinikai-, kémiai kutatások előtérbe kerülésével teljesen kiszorult a gyógyászatból.
A régi időkben köpölyként az állatok felmelegített szarvát vagy bambusznádat használtak később az ún. tüzes csészét. 1945-ig Hazánkban is elterjedt volt, és a hagyományos orvosi gyakorlatban is előszeretettel használták.
A köpölyözés során vákuummal méregtelenítik a szervezetet.
Az eszközöket a testünket behálózó meridiánok különböző pontjain helyezik el.

A mai vákuumos köpölyök jól tapadnak a bőrfelszínre és pontosan szabályozható a szívóhatásuk. Hatására a test távolabbi pontjaiból a kezelés területére áramlik a vér, a köpöly alatt a bőr kimagaslik és a vérbőség hatására élénkpiros lesz. Az erős szívó hatás miatt felgyorsulnak a keringési folyamatok, az erekbe friss vér és több oxigén áramlik, beindul a méregtelenítés. A kötőszövetek megtisztulnak a felhalmozódott salakanyagoktól, majd a vese irányába távoznak.
Leggyakrabban a narancsbőr eltüntetésére és helyi fogyasztásra használják. De hatásos izomfájdalmakra, az izomláz, a megfázás, az allergia, az asztma, a tüdőgyulladás tüneteinek enyhítésére, valamint különböző anyagcsere-rendellenességek és menstruációs görcsök oldására is. Alkalmazható a kullancs- vagy méhcsípésekből visszamaradt mérgek eltávolítására is. A szívó hatás folytán azonban még fokozza az ozmotikus nyomást is, helyi ödémát kelt, a nyirok-visszaáramlását fékezi. Mindezzel a helyi immunválaszt is serkenti. Általános hatása is van: az érkapillárisok átjárhatóságának fokozásával elindít egy ön-hematolízist, azaz egy saját vérbontást. Ez általános serkentő hatású az agykéreg érző képviseletére.

A köpölyözésnek több változata létezik:
– Általános száraz köpöly: Kínában betegségek megelőzésére alkalmazzák. Az alkohollal megtisztított bőrfelületre helyezik az üvegburákat, és maximum 15 percig hagyják rajta, hogy ne maradjanak foltok a kezelés után.
– Villám köpöly: Cuppogó köpölyözésként is ismerik, a lényege ugyanis az, hogy a száraz bőr ugyanazon pontján gyors egymásutánban felemelik, majd újra visszahelyezik a köpölyt, és a mozdulatsor a vákuum hatására cuppogó hangot ad ki. Ez a kíméletes módszer a legyengült szervezet megerősítésére, valamint izomlázra is hatásos lehet.
– Csúsztatós köpöly (népi nyelven „nyúvasztás”): Ezzel a változattal a nagyobb bőrfelületeket lehet kezelni. A bekrémezett bőrre nagyobb méretű köpölycsészét helyeznek, majd azt a meridián irányával megegyezően húzogatják. A szívó hatás miatt a bőr kipirosodik, a kötőszövet érzékenysége miatt kicsit fájhat is a kezelés. Izomfájdalmak, reumatikus betegségek enyhítésére alkalmazzák. Használható diagnosztikai célra is: ahol pl. a háton, a gerinc mellett jobban kipirosodik a bőr, ott a beteg szervnek megfelelő háti reflexpont.

– Köpöly masszázs: A csúsztatós köpölyözéshez hasonlít. A váltakozó erősségű szívó hatás feszessé teszi a kötőszöveteket, széttöri a zsírsejteket, melyek a méreganyagokkal együtt távoznak a szervezetből, így a fogyás nem kilókban, hanem centiméterekben mérhető. A narancsbőr ellen is hatékony, ám korántsem fájdalommentes módszer, és előfordulhat, hogy kisebb véraláfutások is keletkeznek a bőrön, ezek szerencsére néhány napon belül felszívódnak.