Masszázsfajták kategória bejegyzései

masszázsfajták bemutatása

Lomi-lomi masszázs

A lomi-lomi masszázs a Hawaii szigetekről származó, több évezredes ősi gyógyító masszázs. Ez egy különleges technikát igénylő masszázsfajta. Eme technika elősegíti az emberi test izomcsomóinak és stresszes állapotának oldódását. Az energia áramlás segítségével energiát juttatunk a kezelt testrészekbe, ez segítségére van a testi-lelki egyensúly stabilizálásának. A lomi-lomi jelentése gyúrni, masszírozni, nyomni, mindezt úgy, hogy oldódjon a feszültség, méregtelenítődjön a szervezet és felfrissüljön a szellem. Akár a keleti filozófiában, a polinézek is úgy tartják, a betegségek mindig lelki eredetűek, így lelki megtisztulás mellett, a lomi-lomi masszázzsal a test is gyógyul. A lomi-lomi masszázs különféle olajokkal, kézzel, könyökkel és alkarral történik.

Thai masszázs

A thai masszázs ősi távol-keleti gyógymód, közel 2500 éves múltra tekint vissza. A masszázsfogásokon és speciális ízületi kimozgatásokon keresztül a thai masszázs átdolgozza a kezelt személy energiapályáit, reflexzónáit, izmait és ízületeit. Más masszázsfajtáktól eltérően a thai masszázs során nem az izmok kilazításával, hanem az akupresszúrás pontok ingerlésével kívánja egyensúlyba hozni a test energiarendszerét. Ez a masszázsfajta úgynevezett száraz masszázs mivel a kezelés során nem használnak olajokat, illetve különböző krémeket, valamint a páciens könnyű. ruházatot visel. A masszőr használja az ujjait, kézfejét, könyökét, térdét, lábát és a talpát is. Nem az izmokat, hanem az akupunktúrás pontokat ingerlik, pontnyomásos technikával. Nyújtó gyakorlatokat is tartalmaz, bár nem az izmokra hat. A Thai Masszázs egyensúlyba hozza a test elemeit.

Japán masszázs

A japán masszázs eredete visszavezet a Shaolin kolostorokig. A továbbfejlesztett mai változata Masayuki professzor nevéhez fűződik, aki megalapozta elméletét és kidolgozta mai gyakorlatát. Masayuki Saionji tokiói professzor szerint, ha a test szimmetrikus, akkor izmai, kötőszövetei lazák, a vér és energia keringése megfelelő. Az emberi test eredeti állapota a szimmetria. Ha ez az optimális állapot felborul, akkor mozgásszervi problémák mellett kialakulhatnak belszervi eltérések is. A japán masszázs a testszimmetria helyreállításával, az izmok lazításával és a meridiánenergia harmonizálásával fejti ki egészségmegőrző hatását. A kezelés után a páciens energikusabbnak, mozgékonyabbnak, lazábbnak érzi magát. A fájdalom és a mozgáskorlátozottság csökken. Kivitelezése ruhában történik, a padlóra terített szőnyegen.

Kínai masszázs

A több ezer éves múlttal rendelkező kínai orvoslás egyik alappillére a masszázs, mely a keleti gyógymódok fő elve alapján nem elsősorban az izmokat masszírozza; hanem a csí, – vagyis az energiák – megfelelő áramlását segíti azzal, hogy az akupunktúrás pontokra, vagyis a meridiánokra meghatározott nyomást gyakorol. Az energiaegyensúly helyreállítására szolgál. A masszázs során csipkedő mozdulatokkal és kimozgatásokkal kezelik az egész testet.

Indiai masszázs

Az indiai masszázs különféle aroma olajokkal végzett egésztest masszázs. A masszázs során a meridiánokra nyomást gyakorolva, lassan haladnak a végtagok távoli része felé. Lényeges univerzális fogása a szeretetteljes, erőteljes simítás a keringés irányába, és a hangsúlytalan, de testérintő simítás ellentétes irányban, mellyel a “rontó energiákat leveszik”. Mint minden keleti masszázs a testre és a lélekre is hatással van.

Babamasszázs

Enyhe, cirógató testmasszázs, melyet a babák nagyon szeretnek. Rendszeresen végezve egy kiegyensúlyozott boldog baba lesz a piciből.
A legkisebbeknek való igazán. A csecsemőknél ugyanis a bőr az új környezettel való kapcsolatba lépésük egyik forrása. Ahogyan nő a kisbaba, és fokozatosan fejlődnek ki érzékszervei, egyre bővülnek a vele való kapcsolattartás lehetőségei. Az érintés átadja helyét a beszédnek, a mozgásnak, a játéknak.
Már újszülött korban jótékony hatású, hiszen az első hetekben sok kisbabának okoz kellemetlenséget a hasfájás. Természetes fájdalomcsillapítóként jól alkalmazható a has masszírozása. Mivel egy puffadt, gázos has különösen érzékeny, nagy körültekintéssel kell végezni. A kéz melege, a finom simogatás, a célirányos mozdulatok általában segítenek a gázok és a széklet ürítésében.
A csecsemők masszírozásának több ezer éves hagyománya van. A természet-közeli népeknél az érintés természetes része az életnek, s anyáról gyermekre száll a masszázs tudománya. Rendszeres végzése elősegíti az izomrendszer növekedését, a mozgáskoordináció fejlődését. Serkenti a létfontosságú szervek működését (emésztés, keringés, légzés). Javítja a nyirokkeringést, ezáltal erősíti az immunrendszert (nő az antitest szám). Fejleszti a nyelvi fejlődést, az érzékszerveket, a masszázs ideje alatti beszéd-, szem- bőr, kontaktussal (hallás, látás, szaglás, tapintás). Serkentő hatásával párhuzamosan segít a relaxációban és az elalvásban. Jó hatással van a baba testi-, szellemi fejlődésére, de elégedettséget, jó közérzetet biztosít a szülőnek is.

Kismama masszázs

A várandósság idején végzett professzionális kismama masszázs lehetőséget ad a leendő anyukáknak a tökéletes ellazulásra, a sokukat gyötrő hát- és derékfájdalmak, valamint a stressz megszüntetésére. A masszázs hatására enyhül a fáradtságérzet, az izmok rugalmassága nő, csökken a kóros folyadék-visszatartás, és oldódnak az izomgörcsök. A kezelés révén a nyirokrendszer is megtisztul, ami különösen azért fontos, mert a terhesség során szabályozás alá kerül a toxin- és a hormonkiválasztás. Terhesség melletti gerinctartás javítása enyhíti a stresszt, csillapítja a fájdalmat, növeli az izmok rugalmasságát; enyhíti a fejfájás okozta feszültséget, és segíti a káros anyagcseretermékek kiválasztását; a test súlypontjaiban megszünteti a feszültséget, a fáradtságot, enyhíti a székrekedést, a puffadtságot és a gyomorégést, segít kiüríteni az ödémákat, oldja az izomgörcsöket, és kilazítja a fájdalmas izomcsomókat. Nagyon lágy masszázs a terhelt gerinc és hát lazítására, közérzet javítására. A masszázs ülő vagy oldalt fekvő helyzetben történik.

Kenbiki

A kenbiki szó jelentése ritmikus, dinamikus kéz. A masszázs az egész testet érinti, de a célja nem az ellazulás, hanem az élénkítés, feltöltődés. A kezelés folyamán előtérbe kerülnek a dinamikus technikák, ringatások, lazítások és nincs külön meridián kezelés sem. A hangsúly a test ébresztésén, frissítésén van. Nagyban növeli a testtudatosságot, és segít megérezni testünk apró, de jelentős változásait. Finoman és lágyan korrigálja az egyes ízületek kismértékű elmozdulásait, valamint a dinamikus technikákra való figyelemmel lecsendesül a zaklatott és csapongó tudat.

Nyirokmasszázs

Az immunrendszer részeként a nyirokrendszer nagyon fontos az egészségünk szempontjából.
A nyirok szállítja el a szövetekből az anyagcsere végtermékeit.
Nyirokmasszázs célja, hogy a nyirokrendszer zavarai következtében a szövetekben felgyülemlett vizet, méreganyagokat eltávolítsák, megszüntessék a duzzanatokat és fokozzák a szervezet ellenálló képességét. A masszázs csökkenti a nyiroködémát és felgyorsítja a sejtek anyagcsere folyamatait. Hatására fokozódik a salakanyagok kiürülése a szervezetből. A nyirokmasszázs során simító, pumpáló mozdulatokkal ürítjük ki a nyirokcsomót, meggyorsítva a pangó nyirok eltávozását. A kezelés emellett javítja a közérzetet: aktiválja az immunrendszert, feszültségoldó, gyulladáscsökkentő, és nyugtató hatású.

Ayurvedikus masszázs

Az ayurvedikus masszázs egy különleges indiai masszázs fajta, ami kb. 5000 éves fejlődésen ment át. A sznéha-sweda-kriyas (olajozó/kenő izzasztó kezelések) az egészség fenntartásában, a betegségek kezelésében és a szépségápolásban alkalmazzák.

A test energiájának harmonizálására és méregtelenítésére szolgál. Az egésztestmasszázs a kéz, olaj és test harmóniáját kihasználva nyugtató és stresszcsökkentő hatású. A masszázs meleg mandulaolajjal történik.

Migrénterápia

Azokban az esetekben, amikor nem akarunk gyógyszert szedni, vagy a gyógyszerek nem hatnak eléggé, esetleg mellékhatások jelentkeznek, sikerrel alkalmazhatjuk a speciális migrén-masszázst. Az akupunktúrás pontokra gyakorolt nyomás segítségével megszűnik a fejfájás és kiváló frissítő hatást érhetünk el.
A masszázzsal fellazítják az idegeket a tarkón és az arcon, így élénkül a test anyagcseréje.
A fejmasszázs és nyakmasszázs gyengéd, lassú mozdulatokkal történik. A kezelés ideje alatt a Vendég kényelmes helyzetben ül, illetve fekszik. A nyak és a váll masszázsát követően következik a fejbőr újjáélesztése, mely egyszerre relaxáló és stimuláló, serkenti a vérkeringést, elősegítve e terület oxigén- és tápanyag-ellátásának javulását. Jótékony hatású az agy számára.

Talpmasszázs

Talpunk szerveink, nyirok- és idegrendszerünk, végtagjaink és csontjaink állapotának tükre. A reflexológiát hosszú időn át betegségek elleni gyógymódként alkalmazták, s manapság is rengeteg híve van. A tenyéren és a talpon végzik, azon az alapon, hogy e két testtájék minden része összefügg a testkülönböző szerveivel. Ha tehát a tenyér és a talp bizonyos pontjait masszírozzuk, az hatással van a megfelelő szervekre.
A talpmasszázs több ezer éves népi gyógymód, amely az egyik legösszetettebb masszázsfajta. Használták már a keresztények és a kínaiak is. Mivel a kezelés hatékonysága tudományosan igazolt, Európában is nagyon elterjedt. A talp a test térképe. A két láb, a bal és a jobb testfélhez igazodva egységet képez. A kettős szervek területei tehát, mint például a vesék, mindkét lábon megtalálhatók. A középen elhelyezkedő testrészek, mint a pajzsmirigy, mindkét talp belső felületén keresendők. A talpmasszázs kiindulópontja az, hogy testünk minden szerve összeköttetésben van talpunk különböző felületeivel. A “közvetítőcsatornák” ezúttal az idegek helyett az energiapályák. Rajtuk keresztül a lábon bizonyos pontok masszírozásával közvetlenül ingerelhetők, vagy nyugtathatók a szervek.
Ha egy testrész vagy szerv beteg, keringése rossz, a megfelelő pont a talpon különösen nyomás vagy fájdalom érzékennyé válik. Ha ezt a pontot masszírozzák, a hozzá tartozó testrégió keringése javul. A talpon található reflexpontokon keresztül a test minden egyes részére hatni lehet. Ez a kezelés mindemellett oldja a feszültséget, és az energiablokkokat, valamint felerősíti a szervezet öngyógyító képességét, védekező erejét. A talpmasszázs hatékony segítséget nyújt egészségünk megőrzésében. Kiegészítő kezelésként is alkalmazhatjuk.

Zsírégető masszázs, fogyasztó masszázs, celluit masszázs

Manapság az egészségtelen táplálkozás, a pörgős életmód miatt nem sok időnk marad arra, hogy rendszeresen sportoljunk, tornázzunk, és gondosan válogassuk meg az ételeket, melyekkel tápláljuk a testünket. Ennek következményeként a méreganyagok lerakódnak a kötőszöveteinkben, testünkben, belső szerveinkben, melyek hosszú távon komoly egészségkárosodást illetve narancsbőrt, elhízást okozhatnak a rossz vérkeringés, nyirokáramlás miatt. A masszázs serkenti a nyirokrendszer működését. Hatékony kezelés cellulitis esetén, jó kiegészítője fogyókúrának is. Karcsúsít, átformálja a testkontúrt, a bőrt feszessé teszi, fogyaszt és erősíti a kötőszövetet, hiszen ezeknél a hangsúly a kötőszöveteken és testrészeken alkalmazott különféle fogásokon van. Látványos eredmény több alkalom után érhető el, különösen pakolással és tekercseléssel együtt hatásos.

Lávaköves masszázs

Lávaköves masszázs alatt egészen pontosan egy olajos masszázst értünk, amikor is 40-60 C-ra hevített lávaköveket /bazalt/ helyeznek fel a testre. A test különböző energiaközpontjai mentén helyezik el a köveket, melyek itt fejtik ki jótékony hatásukat. A kezelés speciális masszázstechnikára épül, ellazít, pihentet, segíti az energiaáramlást és a stressz oldásával párhuzamosan javítja a közérzetet. Illóolajok felhasználásával fokozható a masszázs hatása.

Mézes masszázs

A mézes masszázs nem egy hagyományos masszázs, mivel a kezelés során a masszőr nem alkalmazza a hagyományos gyúró, rezegtető, ütögető mozdulatokat. A masszázs során a méz jótékony hatásait használják fel a kézi vákuummasszázs technikájával. Ennek a kezelésnek több évszázados hagyománya van a kínai-tibeti gyógyászatban, és az orosz népi gyógyászatban. A mézes masszázsnak rengetek jótékony hatása van, és számos betegségre, egészségügyi problémára hatékonyan alkalmazható. A méz különleges értékessége, hogy magas cukor-,enzim-, vitamin- és ásványi anyag tartalommal bír. A kezelés során a kellemes hőmérsékletű mézet az adott testrészen, leggyakrabban a háton, egyenletesen eloszlatják. Majd a hagyományos masszázsfogásoktól teljesen eltérő módon juttatják a bőrön keresztül a mélyebben fekvő szövetrétegekbe. A méz szirupos állaga és a speciális masszázstechnika segítségével egyfajta vákuumhatás keletkezik, ami elősegíti a bőr pórusainak tisztulását, és a méreganyagok felszínre kerülését. Helyükre pedig értékes vitaminok, enzimek, ásványi anyagok jutnak. Így nem csak a bőr válik tapinthatóan puhábbá, simábbá, hanem ellazulnak a fáradt, feszes izmok, csökkennek a gyulladások is. Ma már a tudomány is igazolja előnyös hatásait. A méz száradásával – kézhez ragadása miatt – a paskoló mozdulatok egy idő után kissé fájdalmas érzést kelthetnek, de megéri kibírni.

A tibeti gyógyítok szerint a mézes masszázs helyre állítja a test energia áramlásának egészséges egyensúlyát.

Frissítő masszázs

Vérkeringés és közérzetjavító masszázs (hasonló a gyógy- és sportmasszázshoz). Nevezik frissítő, izomlazító vagy épp revitalizáló masszázsnak is, hiszen a hatása egyértelmű: oldja a görcsöket és a feszültséget, csökkenti a stresszt, megnyugtatja és ellazítja a test és a lelket egyaránt.

Sportmasszázs

A sport területén alkalmazott frissítő, bemelegítő, lazító, regeneráló masszázs. Bárki igénybe veheti a mozgékonyság növelésére, izmok fellazítására, izomduzzanatok enyhítésére, fájdalomcsillapításra, valamint a sérülések gyógyulása utáni rehabilitációnál, a teljes mozgáskészség visszaállítására. Fokozza a teljesítményt és nyugtatólak hat a sportolóra. A testmozgás előtti masszázs csúcsformában tartja az izmok rugalmasságát, csökkenti a merevséget és növeli a terhelhetőséget. A testedzés után feloldja az izomfeszülést, és a tejsav eltávolításával megkíméli a sportolót az izomláztól.

Gyógymasszázs

Alapfogásaiban a svédmasszázshoz hasonlítható, a különbség abban rejlik, hogy a gyógymasszázs során kimondottan a célzott területet kezelik. Általában orvos utasítására végzik gyógyító jelleggel, hatása a rendszerességében rejlik. A masszázs technika titka a simító, gyúró, dörzsölő, ütögető és rezegtető fogásokban rejlik, illetve abban, hogy a masszőr kezével olyan ingerületeket kelt a szövetek érzékelő idegvégződéseiben, amelyek ideiglenesen gátolják, csökkentik a krónikus fájdalmi ingerületek eljutását az agyba. Az agyat endrofin kiválasztására ingerli, ami gyógyszerek használata nélkül enyhíti a fájdalmat. A gyógymasszázs élénkíti a vérkeringést és a sejtek anyagcseréjét, erősíti az immunrendszert, enyhíti az izomfájdalmakat, lazítja az izmokat, erősíti az izomzatot, növeli a teljesítőképességet és a koncentráló képességet, fájdalomcsillapító. A gyógymasszázs nemcsak a test fizikai szinten történő javulását idézheti elő, hanem jótékonyan hat az idegességből eredő fejfájásra, illetve nyugtató hatással is bír.

Svédmasszázs

A svéd masszázs képzi valamennyi európai masszázsfogás alapját; a nyugati világban széleskörűen alkalmazott orvosi-, sport- és frissítő masszázst foglalja magában. Öt alapfogását kombinálva felfrissíti a szervezetet. Fokozza a vérkeringést, javítja az emésztést, csökkenti a fájdalmat, felgyorsítja a sérülések utáni felépülést, enyhíti az álmatlanságot, fokozza az éberséget, de mindenekelőtt elősegíti a relaxációt és csökkenti a stressz hatását. Alkalmazható egésztest és részmasszázsként pl.hátmasszázsként.

Manager masszázs

A mai rohanó világunkban, amikor mindennapjainkat a stressz, az állandó munka, időhiány, feszültség, monotonitás jellemzi akkor bizony elkél ez a kezelés: az ülőmasszázs vagy más néven a manager masszázs. Ezt a masszázstechnikát egy speciális ülő masszázs széken végzik, a kezelés általában 15-20 perces. Nem kell levetkőzni, vagy speciális ruhát felvenni hozzá, mert a masszázs a saját ruhánkban történik, és krémet sem alkalmaznak. A kezelés során a masszőr az akupresszúra és a reflexológia pontjait ingereli, átmasszírozza a hátat, derekat, nyakat és a karokat. A masszázs frissít, fellazítja elgémberedett izmainkat, csökkenti a fájdalmakat, mint pl. a hanyag testtartást az üléstől, növeli a teljesítőképességünket, erősíti az immunrendszert, az elzáródott ereket kitágítja, így friss vérrel látja el az agyat és az izomzatot.