Mi a masszázs

A masszázs, a testfelületen alkalmazott mechanikus behatás, mely meghatározott technikával történik. Egészségünk és lelki harmóniánk megteremtése a cél. Serkenti a vérkeringést, ezáltal befolyásolja a szívritmust és a vérnyomást. Hatással van az idegrendszerre, oldja a stresszt és az izmok feszültségét, továbbá elsimítja az idegpályákon felhalmozódott energiatorlódásokat.
Jelen társadalmunkban egyre növekvő elvárásoknak kell megfelelnünk munkánkban és magánéletünkben egyaránt. Rohanó életmódunk folyamán elhanyagoljuk az egészséges étkezést, a testmozgást és a pihenést. Ezáltal egyre fiatalabb korban tapasztalhatunk egészség romlást, folyamatos feszültséget. Az idegesség és a türelmetlenség szinte napi rutinná válik a mindennapok folyamán. A masszázs nagyon sok esetben segít. Természetesen nem pótolja a normális étkezést és a többi összetevőjét a normális életnek, de jótékony hatása igen jelentősen megmutatkozik teljesítményünkben és közérzetünkben egyaránt. Rengeteg féle masszázs létezik. Vannak gyógyító masszázsok, melyek egy-egy betegség kezelésének kiegészítéseként a gyógyulást segítik elő, továbbá a tüneteket, fájdalmakat enyhítik. Vannak olyan masszázsok, melyek kifejezetten az izmok lazítására vannak kidolgozva, valamint léteznek kifejezetten stresszoldó masszázsok. A masszázs technológiák tárháza szinte kimeríthetetlen.

A masszázs az ősi időktől kezdve a gyógyítás természetes velejárója, ugyan egy időre mintha feledésbe merült volna, melyhez erőteljesen hozzájárult vegyi társadalmunk iszonyatos mennyiségű gyógyszer ellátása. Az elmúlt években, ahogy próbálunk ismét visszanyúlni a természetes gyógymódok irányába, úgy válik ismét természetes részévé a masszázs a gyógyítás folyamatának. Hatalmas előnye, hogy nincs káros mellékhatása, nem kell túladagolástól tartani. Szakértő kezek alatt még az egészséges szervezet is újjáéled, megfiatalodik.

Története

A masszázs kultúrája több mint négyezer éves múltra tekint vissza. Első írásos feljegyzést, a masszázs alkalmazásával kapcsolatban, egy kínai feljegyzésben találhatjuk meg. Akkoriban a masszázst orvospapok végezték. Az ókori egyiptomi falfestmények alapján következtethetünk arra, hogy már ők is alkalmaztak masszázst a gyógyításban.

Indiában a masszázs az i.e. 1800-as évek táján nyert teret, innen származik az ajurvéda gyógykezelés, mely akkoriban még rituális célokat is szolgált. Ekkor már gyógyfüveket is használtak a masszázs során. Ugyanebben az időszakban más keleti népeknél is teret hódított a masszázs, mint a sebesült katonák leghatékonyabb gyógyítása. A zsidó szentkönyvek egészségügyi szabályai között szintén megtalálhatók a masszázsra való utalások.

Az i.e. V. századtól kezdve, a görög és a római kultúrában az orvosoknak érteniük kellett a masszázshoz, másképp nem praktizálhattak. A későbbi századok folyamán szintén nagy jelentőséget tulajdonítottak a masszázsnak, i.sz. II. században Galenus Tripsis című művében utasításokat találhatunk a masszázs technológiájával kapcsolatban. Ebből a műből szerezhetünk tudomást arról is, hogy a gladiátorok milyen izomlazító masszázsokat kaptak küzdelem előtt és után. Ezeknek a sportmasszázsoknak a nagy része máig érvényben van.

Hazánkban a török uralom ideje alatt terjedt el a masszázs és a fürdő kultúra, majd osztrák behatásra szinte tudományos szintre emelkedett a gyakorlatban. Ebben előnyt jelent számunkra a számos gyógyvíz is, amivel rendelkezünk.

A reneszánsz időkben, Velencében vált elterjedté a masszázs és a fürdő összehangolása és együttes alkalmazása, ez már a hidromasszázs elődje volt. A XIX. század legelején egy svéd vívómester kidolgozta a svédmasszázst, mely azóta is változatlanul van érvényben. Ugyanebben az időben alakult ki Finnországban a masszázs szaunával való összekapcsolása, ebből lett a finn masszázs. Ugyanekkor kezdődtek a kísérletek a masszázs és torna célú mechanikus gépek kifejlesztésére.

A XX. század első évtizedeiben kezdett a masszázs speciális területekre tagolódni, minden eddigi tapasztalatot és fellelhető írást felhasználva, szinte minden problémára kifejlesztettek gyógycélú és frissítő masszázsokat

Gyógyuljon, frissüljön masszázs segítségével